SPITALUL MILITAR DE URGENȚĂ ”Dr. ALEXANDRU POPESCU” FOCȘANI

STIL DE VIAȚĂ SĂNĂTOS

 
          Stilul de viață sănătos cuprinde: alimentația sănătoasă, exerciții fizice regulate, somnul odihnitor, relaxarea intermitentă, starea de nefumător, consumul redus și opțional de alcool, controale medicale periodice, igiena corespunzătoare pentru prevenția infecțiilor bacteriene/virale.
         Alimentația sănătoasă trebuie să conțină toate grupele de alimente (predominant vegetale, dar și de origine animală, cu aport suficient de fibre alimentare, vitamin și substante minerale). Numărul de calorii consumate trebuie să fie adaptat pentru fiecare persoană în parte. Se recomandă consumul de cereale integrale, fructe și legume cât mai neprocesate, alimente fermentate (iaurturi), carne slabă, pește. Alimentele bogate în zahăr adăugat, grăsimile animale, grăsimile ultraprocesate trebuie evitate – aici amintim dulciuri, sucuri, mezeluri, foietaje, crème, napolitana, biscuitele, etc. Alimentele tradiționale sănătoase și cele de producție locală sunt recomandate. De asemenea, consumul de lichide neîndulcite trebuie să fie de 2-3litri/zi.
        Activitatea fizică regulată poate conține mersul pe jos (~ 60 minute/zi), alergarea (acolo unde este posibil din punct de vedere fizic și medical), înotul/ gimnastica în apă, grădinăritul, plimbatul animalelor, etc.
         Calitatea somnului este foarte importanta pentru organism. Câteva sfaturi pe care le putem pune în practică sunt: să aibă o durata de aproximativ 6-8 ore, să fie o ambianță liniștită (fară gălăgie sau temperaturi nepotrivite). De asemenea nu este indicat a se lua cina cu mai puțin de 2 ore înainte de culcare și nici ca aceasta să fie foarte bogată. Foarte important pentru persoanele cu greutate crescută este să verifice dacă suferă de sindrom de apnee în somn a cărui prezență crește riscul cardiovascular.
       Evitați consumul crescut de băuturi alcoolice, fumatul (activ sau pasiv), consumul de droguri, consumul de medicamente sau suplimente fără indicația unui medic. Gândiți întotdeauna pozitiv și încercați să evitați, pe cat posibil, stările conflictuale.
        Controlați greutatea, tranzitul intestinal, pulsul,  tensiunea arterial, regulat. Adresați-vă medicului de familie dacă observați ceva anormal în starea dumneavoastră de sănătate. Respectați recomandările medicale în privința analizelor biologice uzuale cât și a investigațiilor imagistice periodice pentru screeningul bolilor cardivasculare, oncologice, metabolice. Intotdeauna este mai ușor să prevenim decât să tratăm o afecțiune medicală.