SPITALUL MILITAR DE URGENȚĂ ”Dr. ALEXANDRU POPESCU” FOCȘANI

RECUPERAREA ACTIVĂ A PACIENTULUI
PENTRU PREVENIREA DURERII CORNICE

 
     Conform Asociației Internaționale pentru Studiul Durerii, durerea= „ca o experiență senzorială și emoțională neplăcută, determinată sau relaționată, cu leziuni tisulare reale sau potențiale sau descrisă în termeni ce se referă la aceste leziuni”.
     Durerea poate fi clasificată:
  • forma acută-apărută de obicei brusc, rezultată în general din bola, inflamație sau lezare tisulară. Este de obicei auto-limitativă, însa în unele cazuri poate devein și cronică.
  • forma cronică (cu durata peste 3 luni). Exemple: cefaleea, nevragia cervico-brahială, intercostală, durerea dorso-lombară, neurogena, psihogena, fibromialgie etc.
     
     Durerea reprezintă o cauza importantă de morbiditate în populatia generală cu consecinte invalidante, scăderea calității vieții dar și cu un impact economic major.
   Managementul durerii cornice presupune existența unei echipe multidisciplinare formată din: medicul de Recuperare Medicala, medicul reumatolog, kinetoterapeutul, asistentul medical, psihologul, nutriționistul, specialistul în terapia ocupațională, farmacistul. Toti au ca scop diminuarea suferinței pacientului, evitarea complicațiilor, a prelungirii spitalizării și a costurilor suplimentare.
      Tratamentul farmacologic reprezintă o parte importantă a terapiei. Se pot folosi diferite clase de medicamente (antialgice, antiinflamatoare, decontracturante, de tip GABA-ergic, etc). Abordarea non-farmacologică a durerii cornice este foarte utilă ca și adjuvant la terapia farmacologică.
      Toate aceste metode pot diferi de la o persoană la alta, dar au însă acelasi scop:
  1. dobandirea unui status fucțional care să ofere independent și ajutor minim din partea celorlalte persoane;
  2. acomodarea fizică și psihică a persoanei cu schimbările determinate de boală;
  3. integrarea corespunzatoare în familie și comunitate.
    KINETOTERAPIA este forma de terapie care are la bază mișcarea efectuată prin programe de recuperare medicală. Scopul programului de kinetoterapie este de a crește capacitatea functională a pacientului, de a restabili independent, prevenind astfel complicatiile.
     Principalele obiective ale tratamentului kinetoterapeutic sunt:
  • relaxarea;
  • corectarea posturii și aliniamentului corporal;
  • creșterea mobilității articulare;
  • creșterea forței musculare;
  • creșterea rezistenței musculare;
  • creșterea coordonării, controlului și echilibrului;
  • reeducarea sensibilității.